Projektbenämning | "Glapp i byggprocessen" - Erfarenheter kring idrifttagning i energiprojekt |
Ansvarig | Allan Larsson, Sjöstadsföreningen |
Kontakt | |
Projekttid | 2013-2014 |
Erfarenheter från många om- och nybyggnader av flerbostadshus visar att de ofta inte uppfyller förväntad energiprestanda. Främst är det brister inom installationssystemen, värme- och ventilationssystemen. Ofta vet man inte förrän efter ett/ några år att man ligger för högt i energianvändning.
Mot den bakgrunden har BeBo gjort ”Effektivare idrifttagning” till ett fokusområde samt etablerat ett ”paraplyprojekt” som ska sammanfatta erfarenheter och slutsatser från ett antal pågående BeBo-finansierade projekt:
- Flagghusen, Malmö Stad - Fördjupad energiuppföljning av nyproduktion, Västra Hamnen i Malmö.
- Bagartorpsringen i Solna.
- Energiförvaltning "Under 100" i Hammarby Sjöstad - Förstudie, Hammarby Sjöstad i Stockholm.
- Rekorderlig Renovering, som omfattar renoveringsprojekt i Stockholm, Uppsala och Karlstad.
- Vidareutveckling av metoder för idrifttagning och driftuppföljning - Förstudie, litteraturstudie och intervjuer med medlemsföretag och ombyggnadsprojektorganisationer.
De fem BeBo-finansierade projekten är inbördes olika men ger, när man lägger samman erfarenheterna från dem, en god bild av ”glapp i byggprocessen” och ”läckage i energisystemen” och utgör ett gott underlag för att dra slutsatser om vad som behöver göras för att de kommande 10-20 årens om- och nybyggnadsverksamhet ska bli mer framgångsrik än den som skett under de gångna 10-20 åren. Det konstateras att det finns en stor potential för energieffektivisering genom att göra rätt från början, men också, att i efterhand korrigera, komplettera och optimera energisystemen.
Inom projektet har beräkningar av vad ”glappen i byggprocessen” kan betyda ekonomiskt för fastighetsägare och boende flerbostadshus, gjorts. I många byggnader sker en överanvändning av energi, mellan 10 och 50 procent. Huvuddelen ligger i intervallet 20-30 procent. Det innebär merkostnader för fastighetsägare och boende i storleksordningen 3.000-4.000 kronor per lägenhet och år (kapitel 4).
Projektets viktigaste slutsats är att det brister i ansvarstagande i viktiga delar av byggprocessen. Därför lyfts bristerna fram i form av en systematisk genomgång av hela bygg- och driftsprocessen. De frågor, som byggherrar och ledningarna för bygg- och installationsföretagen måste ta ett personligt ansvar för, identifieras (kapitel 5).
Slutsatsen är att det kommer behövas en stor satsning på ombyggnad och ett nytänkande i byggprocessen för att Sverige ska kunna nå de nationella energi-, klimat och miljömålen. Projektet avslutas med sju rekommendationer till hur vi ska få till stånd en smart, miljöanpassad byggprocess utan ”glapp” så att Sverige kan uppfylla de krav som ställs i EUs direktiv om energieffektivisering (EED) och som införts i svensk lagstiftning (kapitel 6 och 7):
Slutsatserna finns i sin helhet i rapporten:
Sammanfattning av projektets rekommendationer:
1. Till Energimyndigheten: Gör gemensam sak med IVA om strategin
2. Till byggherrarna: Säkerställ att det finns rätt energikompetens med genom hela byggprocessen
3. Till bostadsrättsorganisationer och föreningar: Ta nya grepp om energiförvaltningen
4. Till bygg- och installationsbranschen: Gör ansvarsfrågan till er främsta prioritet
5. Till kommunerna: Ställ krav på byggbranschen
6. Till akademi och forskningsinstitut: Analysera de ekonomiska konsekvenserna av överanvändningen av energi i bostadssektorn, dimensionera utbildningen efter kompetensbehoven
7. Till regering och riksdag: Gör ombyggnadsplanen för Sverige till pelare i den nationella strategin för tillväxt, energi och miljö
Denna information är, utan bearbetning, hämtad från den tidigare webbplatsen. Vid frågor kring innehållet i informationen - kontakta kansliet på info@bebostad.se.