Ett bra ägardirektiv, som innehåller mål om energieffektivisering och ökad användning av förnybar energi, skapar förutsättningarna för bolaget att agera och kan därmed bli ett kraftfullt verktyg för ett bolags arbete.
Under rubriken > Exempel på ägardirektiv med formuleringar om energi finner du fyra exempel på ägardirektiv som innehåller skrivningar om energi. Fler exempel hittar du under rubriken > Medlemmarnas energiarbete.
Ägardirektiv kan alltså se ut på lite olika sätt och kan vara både detaljerade, som i Familjebostäder i Stockholms exempel, eller mer övergripande som i Framtiden i Göteborgs fall. Båda skrivningarna skapar utrymme för bolagen att satsa på energieffektivisering, men en tydlighet i ägardirektivet har styrkan att ge större trygghet för bolaget. Samtidigt blir det mer styrande och svängrummet blir mer begränsat.
Ägaren har alltså en stor möjlighet att påverka bostadsbolagets ramar och handlingsutrymme genom ägardirektivet, men också genom sina avkastningskrav. Ett högt satt krav på avkastning kan begränsa bolagets möjligheter att göra långtgående satsningar på energieffektivisering eller upprustning. Det är därför viktigt att bostadsbolaget är tydlig i sin kommunikation tillbaka till sina ägare om potentialen i energieffektivisering och möjligheten att spara pengar och detta är också något som ägarna förväntar sig att få.
Upplever ni som bolag att ägardirektivet begränsar era möjligheter att energieffektivisera och att ni missar åtgärder som skulle kunna spara energi och pengar? Förklara och visa på möjligheterna för ägaren genom en öppen dialog och tydliga underlag.
I en del bolag är vägarna för informationsutbyte mer formella, i andra bolag kan bolagets representanter och ägarna ha en informell dialog. Ta reda på hur det ser ut i ert bolag och försök få med energifrågorna i denna dialog. Inventera alla informationsvägar. Exempelvis är energikontorens styrelser ofta sammansatta av bla. politiker från olika kommuner. Kan ni få hjälp från detta håll? Seden kan det krävas att ni stöter på både i olika sammanhang och vid flera tidpunkter. Var tydlig så att ägarna förstår varför det är bättre med ett nytt ägardirektiv som ger större utrymme för energieffektivisering.
Det underlättar med ett ägardirektiv med referens till energi och miljö för att bolaget ska kunna agera, men det är inte absolut nödvändigt. Bolaget kan omfattas av kommunfullmäktiges beslut och styrdokument, genom att bolaget självt har ett miljöledningssystem eller har formulerat riktlinjer för energi och miljö.
Denna information kommer från Klimatkommunernas projekt ELSA.