Projektbenämning Effektreduceringsmetoder – Förstudie
Ansvarig Peter Karlsson & Martin Rundquist, Aktea
Projekttid 2019
Fördjupningsområde
Effekthantering

Bakgrund

För fastighetsägare kan effekttoppar innebära stora kostnader i form av en specifik effektavgift som många fjärrvärmebolag infört i sin debitering.

Liknande situation föreligger för effektuttag gällande elen, där utvecklingen gått mot att det blivit vanligare med särskilda effektavgifter även i säkringsabonnemang. Effekttoppar är inte bara kostsamma utan ofta också ett miljöproblem och den största orsaken till leverantörernas höga klimatpåverkan. Detta eftersom fossila bränslen är vanlig vid topplastproduktion, både vad gäller fjärrvärme och el.

Traditionellt har fokus för energieffektiviseringsinsatser i fastigheter legat på att minska energibehovet, men inte lika mycket på att minska effektbehovet. Minskade effekttoppar har blivit av stort intresse för BeBos medlemmar, som efterfrågar metoder, åtgärder och lösningar för att möta de ökade kostnaderna och minska klimatpåverkan från köpt energi.

Att minska värmeeffekttoppar i fastigheter genom att styra elanvändning och värmesystem på ett smart sätt och/eller lagra värme är ett viktigt komplement till traditionella energieffektiviseringsåtgärder.

Syfte och mål

Syftet med förstudien är att bidra till ökad kunskap för fastighetsägare om styrlösningar och -tekniker för att minska, minimera och jämna ut värme- och eleffektuttag i olika typer av flerbostadshus. Genom detta kan deras kostnader minskas, men än viktigare är att det kan bidra till en minskad klimatbelastning från energiproduktionen.

Resultat

Studiens slutrapport sammanställer och beskriver befintliga effektreduceringsmetoder under rubrikerna: Energilagring för el, energilagring för värme, effektstyrning, efterfrågeflexibilitet, lastväxling uppvärmning, minskning av installerad effekt.

Fastighetsägare har intervjuats med diskussioner om de olika typerna av effektstyrning, lönsamhet, förutsättningar och skillnader mellan äldre och nyare byggnader samt utmaningar och förutsättningar.

Leverantörer har intervjuats med diskussioner kring förutsättningar för effektreduceringsmetoder, utmaningar och begränsningar samt fördelar med de olika lösningarna.


Färdigställd rapport


Kontaktperson Bebo
Publicerad
Senast uppdaterad