Projektbenämning | Vinster med sänkta returtemperaturer i fjärrvärmesystem |
Ansvarig | Karin Lindström, WSP |
Projekttid | 2018 |
Fördjupningsområde | Installationer |
Bakgrund
Höga returtemperaturer i en byggnads fjärrvärmesystem är en indikation på att dess värmedistribution fungerar ineffektivt. För fjärrvärmeproducenten utgör höga returtemperaturer från kunderna både ett tekniskt och ekonomiskt problem i och med att produktionsanläggningarna får sämre verkningsgrad. Lägre returtemperaturer från kunderna skulle också kunna öppna upp nya möjligheter för producenterna, till exempel när det gäller att ta emot lågtempererad återvunnen restvärme på fjärrvärmereturen.
En trend när det gäller prissättningen på energi är att kostnaden för effekt och distribution ökar medan den rörliga energikostnaden står för en allt mindre andel. För fjärrvärme innebär detta att man ser allt fler nya taxekonstruktioner med priskomponenter som direkt eller indirekt beror på returtemperaturen. Att sänka returtemperaturen skulle därför kunna resultera i vinster för olika aktörer. Genom åtgärder i fastigheterna som sänker returtemperaturen möjliggör taxekonstruktionen lägre driftskostnader för kunden/fastighetsägaren, även om man inte minskar den totala energianvändningen för byggnaden.
Syfte och mål
Syftet med denna förstudie är att belysa tekniska, ekonomiska och miljömässiga konsekvenser av att aktivt arbeta för att sänka returtemperaturen i byggnader med fjärrvärmesystem för fastighetsägare med flerbostadshus.
Förstudiens mål är att:
- Belysa ekonomiska vinster för fastighetsägare
- Ta fram enkel checklista för fastighetsägare
- Beskriva vilka åtgärder som kan användas för att sänka returtemperaturen
- Beskriva vilken metod som kan användas för att bedöma lönsamheten i åtgärder som sänker returtemperaturen och hur BeBo:s verktyg kan användas för detta
- Belysa vilka likheter och skillnader som finns mellan större och mindre fastighetsägare när det gäller returtemperatur
Resultat
Analys av data från Stockholm Exergis fjärrvärmenät visar att fyra faktorer är betydelsefulla för att ge låga fjärrvärmereturtemperaturer; byggår, ägar-/förvaltarform, storlek och geografisk placering/trångboddhet.
Beräkningar av fjärrvärmekostnader 2019 för fyra olika typhus och fyra fjärrvärmetaxor visar att samtliga får minskade kostnader av att sänka fjärrvärmereturtemperaturen med 5˚C. De fastighetsägare som har mest att vinna på att minska fjärrvärmereturtemperaturen kan spara 4–5 % av de totala fjärrvärmekostnaderna.
För fjärrvärmebolaget är det tveklöst så att sänkta returtemperaturer har många positiva effekter. Effekter som minskad energianvändning med bibehållen leveranskapacitet, ökad elproduktion i kraftvärmeanläggningar, minskad elanvändning.
I förstudiens rapport finns fler resultat och slutsatser att läsa, i rapporten finns också checklistor och åtgärdslistor som tagits fram i enlighet med förstudiens mål.