Projektbenämning | Kartläggning av möjligheter för grön finansiering av energieffektiviseringsåtgärder - Förstudie |
Ansvarig | Saga Ekelin |
Projekttid | 2019 |
Fördjupningsområde |
Lönsamhet |
Bakgrund
Förslaget att kartlägga utbud och möjligheter för grön finansiering av energieffektiviseringsåtgärder för fastighetsägare av flerbostadshus lyftes på BeBos medlemsmöte den 15 november 2018.
Den senaste tiden har det tillkommit fler aktörer på marknaden som erbjuder grön finansiering för energieffektiviseringsåtgärder i flerbostadshus. Gröna lån och gröna obligationer innehåller ofta krav på att investeringen ska bidra till miljöförbättrande åtgärder. Kraven bygger på förutbestämda förutsättningar vilka kan skilja sig åt mellan olika banker och långivare. Det finns därför ett behov av en sammanställning av både utbudet av och förutsättningar för grön finansiering av energieffektiviseringsåtgärder.
Syfte och mål
Syftet med denna förstudie har varit att förenkla för fastighetsägare av flerbostadshus att hitta passande finansiering för sina energieffektiviseringsåtgärder och att fler sådana projekt därmed ska genomföras.
Målet med förstudien har varit att skapa en lättillgänglig sammanställning över vilka gröna finansieringslösningar för energieffektiviseringsåtgärder som finns i dagsläget. Fokus har varit på målgruppen fastighetsägare av flerbostadshus.
Resultat
Utlåning av pengar med krav inom energi- och klimatområdet kan gynna utlånare genom att t.ex. sänka risker. Det kan även bidra till låntagarens hållbarhetsprofil, vilket i sin tur bidrar till hur attraktivt bolaget blir för energi-, miljö- och klimatmedvetna kunder. Ett grönt fastighetslån kan ha ekonomiska fördelar som t.ex. en lägre ränta än traditionella fastighetslån.
Obligationer som ger möjlighet för ränteplacerare att stödja utlåning av kapital till projekt, tillgångar eller verksamheter, vars mål är att bidra till en hållbar utveckling kallas ofta gröna obligationer. Med en grön obligation skapas en direkt länk mellan kapitalet på finansmarknaden och investeringar för ökad hållbarhet.
Vissa myndigheter och organisationer kan ge ekonomiskt stöd till projekt som syftar till att bidra till en hållbar utveckling. Kriterier för att få bidrag för projekt är ofta att de ska bidra till att uppfylla FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG 2030), Parisavtalets mål eller de svenska nationella miljökvalitetsmålen.
Läs mer i förstudiens rapport där kartläggning av marknaden för gröna lån och intervjuer med aktörer gjorts.
Färdigställd rapport