Projektbenämning | Klimatkrav i byggprocessen - erfarenheter från BeBo & Belok - Förstudie |
Ansvarig | Emma Karlsson, WSP Kajsa Andersson, CIT |
Projekttid | 2018 |
Fördjupningsområde | Klimatpåverkan |
Bakgrund
Inför klimatmötet i Paris tog regeringen initiativ till att starta plattformen Fossilfritt Sverige – för att skapa en gemensam kraft och samla alla samhällssektorer för att påskynda omställningen. Dokumentet ”Färdplan för fossilfri konkurrenskraft – Bygg- och anläggningssektorn” togs fram av Fossilfritt Sverige under 2018.
Uppmaningarna till Beställare är i denna färdplan följande:
- Beakta klimatpåverkan i tidiga skeden av plan- och byggprocessen.
- Ställ funktionsbaserade upphandlingskrav där innovativa lösningar med låg klimatpåverkan i ett livscykelperspektiv premieras. Efterfråga och ge incitament för lägre klimatpåverkan i anbud.
- Följ upp klimatkraven systematiskt, gör det kostsamt att göra fel och lönsamt att göra rätt.
- Ställ krav på återanvändning av material om/när det är fördelaktigt ur ett livscykelperspektiv, till exempel vid renovering och masshantering.
- Inför ett prekvalificeringskrav på att företagen ska ha ett klimatarbete eller -policy för att få lämna anbud, i synnerhet i större projekt som sker inom offentlig upphandling.
I ett första steg föreslås krav på en miniminivå av klimatdeklaration, som i ett nästa steg kan utökas, och att flerbostadshus och lokalbyggnader utgör de första byggnadstyperna att beröras av kravet. Klimatdeklarationen föreslås följa standarden EN 15978. Boverket föreslår även att en nationell databas med generiska klimatdata för byggsektorn bör tas fram.
Syfte och mål
Förstudiens mål har varit att sammanställa hur medlemmarna i BeBo och Belok ser på möjligheterna att:
- ta till sig de uppmaningar som ställs till beställarledet i bygg och anläggningssektorns färdplan för fossilfri konkurrenskraft,
- vad de tycker om Boverkets förslag om lagkrav för klimatdeklarationer av byggnader,
- deras erfarenheter av att redan nu arbeta med klimatkrav, samt
- hur Energimyndigheten skulle kunna stötta i detta arbete framöver.
Resultat
Det finns en oro bland fastighetsägarna att införande av klimatkrav i byggprojekt kan innebära en högre byggproduktionskostnad. Även om de flesta fastighetsägarna är positivt inställda till att arbeta med frågan, är det en majoritet som anser att det är svårt att se vilka nyttor klimatkraven kan medföra för det enskilda byggprojektet. Det finns ett stort behov av demonstrationsprojekt, för att visa upp både arbetsmetoder, nyttor och kostnader.
För att nå längre med att minska klimatpåverkan från byggprojekt anser fastighetsägarna generellt att det behövs styrmedel både i form av ”morötter” och ”piskor” då det i nuläget saknas tydliga incitament. Majoriteten av deltagarna i workshopen ansåg att lagstiftning är rätt väg att gå för att minska klimatpåverkan. Dock efterfrågas gränsvärden för utsläppsnivåer kopplat till Boverkets förslag om klimatdeklaration av byggnader för att deklarationen ska ge någon faktisk klimateffekt.
Drygt hälften av intervjudeltagarna ställer någon form av krav på återanvändning av material. Dock saknas ekonomiska incitament samtidigt som det behövs fler aktörer som tar hand om material för återanvändning. Att skapa cirkulära flöden i byggprojekt är en stor utmaning för branschen framöver.
Färdigställd rapport
Läs rapporten och bilagorna i sin helhet nedan:
Relaterad information och länkar
Är du fastighetsägare med lokalfastigheter, men intresserad i frågan? Läs mer om Beloks del av förstudien på www.belok.se och ta kontakt med ansvarig projektledare där.