Projektbenämning

Tappvarmvatten och IMD, Hur användarnas brukarbeteende påverkas av varmvattentaxans utformning - Förstudie

Ansvarig Saga Ekelin, Anthesis
Projekttid 2020
Fördjupningsområde

Boende och inomhusmiljö

Installationer

Bakgrund

I juli 2021 började begränsade lagkrav på IMD av värme och tappvarmvatten att gälla i Sverige. Samtidigt visar en tidigare utförd förstudie av BeBo att det finns ett behov av fortsatta studier av hur IMD påverkar användningen av tappvarmvatten. I förstudien visade beräkningar och analyser av de undersökta husen att uppmätt energianvändning för tappvarmvatten i de flesta fall är lägre än de normaliserande nivåerna som är föreslagna av Boverket. Det har konstaterats att det saknas bra statistik över tappvarmvattenanvändning, och framför allt i samband med IMD – individuell mätning och debitering.

Syfte och mål

Syftet med förstudien är att bidra till en ökad kunskap om varmvattenanvändningen och vilka parametrar som påverkar den, fastighetsägare och myndigheter ska få en ökad förståelse för och kunskap om hur olika rekommendationer påverkar varmvattenanvändningen.

Målet med förstudien är att presentera prismodeller för IMD-taxa samt ge ett antal goda råd och utmaningar, som kan användas för att kommunicera IMD och prismodellers påverkan på vattenanvändningen.

Resultat

Resultaten visar att besparingen av varmvatten varierar efter att IMD införts, men tyngdpunkten ligger på runt 20 procents besparing. Resultatet bekräftar vad tidigare studier visat och stämmer även överens med uppgifter från leverantörer av mätsystem.

Syftet med IMD och hur hyresgäster kan påverka sina kostnader måste vara tydligt för att åstadkomma beteendeförändringar.

För att underlätta fastighetsägarnas arbete med IMD har följande goda råd tagits fram:

  • Nå ut med information, engagera hyresgäster och ha en transparent prissättning
  • Förankra arbetet med IMD internt i hela organisationen
  • Mjukstarta debiteringen vid införandet av IMD
  • Säkerställ bra VVC eller installera IMD parallellt med temperaturmätare
  • Följ upp att mätarna fungerar och kvalitetssäkra mätningarna

Majoriteten av fastighetsbolagen använder en volymbaserad enhetstaxa per kubikmeter varmvatten. Att låta en normalanvändning ingå i hyran är också en vanlig metod. Flera fastighetsbolag ser fördelar med att gå över till en säsongsuppdelad debiteringsmodell.

Att minska användningen av varmvatten vintertid bedöms ha stor samhällsekonomisk nytta eftersom det skulle minska effektproblematiken och därigenom användningen av fossila bränslen i fjärrvärmeverken. Samtidigt har studien identifierat en stor försiktighet bland fastighetsbolagen som menar att det är av stor vikt att ha en så enkel debiteringsmodell som möjligt.


Färdigställd rapport


Kontaktperson Bebo
Publicerad
Senast uppdaterad