Projektbenämning |
Geotermisk förvärmning - Inventering, analys av mätdata vinter och sommar samt dimensioneringsråd |
Ansvarig |
|
Projekttid |
2021-05-01 - 2021-10-31 |
Fördjupningsområde |
Bakgrund
GeoFTX (även benämnt HSB FTX) är en geotermisk förvärmning som utnyttjar jordvärme, främst från borrhål, för att minska FTX-ventilationens behov av värmeeffekt och -energi genom att undvika avfrostning.
Det finns fler än 30 geoFTX-installationer hos BeBo-medlemmar. Ca en fjärdedel av dessa har driftproblem genom att avfrostningen går in för ofta, vilket ger ett ökat behov av värmeenergi och värmeeffekt. Avfrostning innebär ofta en halverad värmeåtervinning under avfrostningscykeln och då erfordras betydligt mer eftervärme för att få önskad tilluftstemperatur. Den energi som då behöver tillföras är dyr och produceras inte alltid på hållbart sätt. Det är detta som man vill undvika med geotermisk förvärmning.
Mål och Syfte
Syfte och mål med förstudien var att ta fram information om hur system för geoFTX som undvikit problem med påfrysning och sparat värmeeffekt är dimensionerade. Men även information om geoFTX-installationer som har haft problem med avfrostning och ökat behov av värmeeffekt och värmeenergi. Detta för att kunna underlätta för konsulter att dimensionera geoFTX på ett optimalt sätt.
Resultat
För att minska risken för behov av avfrostning (brukarberoende) och ”spikar” på värmeeffektbehovet bör inkommande uteluft till ventilationsaggregatet förvärmas till minst -4°C vid dimensionerande utetemperatur. I Stockholm blir detta -16°C (DVUT (1 dygn)), vilket ger förvärmningseffekten 14,4kW/(m3/s) tilluftsflöde. Förvärmningen bör vara i drift när Tute <+3°C med konstant köldbärarflöde och -effektivitet, för att klara mellanliggande driftfall och att kondens lättare avdunstar i värmeväxlaren.
GeoFTX belastar borrhålen med 30 - 40 W/löpmeter vid DVUT och behöver en inkommande köldbärartemperatur till förvärmaren på 3 - 4°C vid DVUT samt har ett temperaturfall på 3 - 4°C på förvärmaren. Under sommaren ger GeoFTX sval tilluftstemperatur (18 - 20°C) vid aggregatet om systemet är rätt dimensionerat och -styrt. Detta motsvarar några hundra Watt kyla per lägenhet, eftersom luftflödena är för små för att distribuera kyla. Det ger ändå ca 2°C svalare i lägenheter under värmebölja. Förkylningen sommartid innebär samtidigt att borrhålen återladdas med värme.
Färdigställd rapport
Rapport: