- Datum:
- Plats:
- Digitalt - endast för medlemmar
I denna fördjupningsutbildning går vi på djupet i frågan om energiprestandagapet – skillnaden mellan den önskade energiprestandan och den faktiska, uppmätta prestandan. Energiprestandagapet uppstår ofta i flerbostadshus, och för att minska det är det viktigt att förstå varför och när olika typer av gap uppstår, så att byggnadsdesignen kan optimeras för att minimera energiförluster.
I flerbostadshus med hög energiprestanda krävs noggranna analyser och beräkningar av värmeförluster genom hela byggprocessen, från tidig planering till driftsättning. Även montage och injustering av byggnadens system, samt optimerad drift, är centrala för att minska energiprestandagapet. Ett förbättrat arbetssätt under byggprocessen, med särskilt fokus på värmeförluster från exempelvis köldbryggor, VV/VVC-system och ventilationssystemets (FTX) design och driftsättning, kan bidra till att minska detta gap.
Stegvisa verifieringar av byggnadens och systemens funktioner säkerställer att energimålet kan uppnås. Särskilt stora energiförluster kan spåras till VV/VVC-systemet, vilket kräver noggrann design redan i tidiga skeden. Med rätt placering av fläktrum och ventilationsschakt samt möjlighet till exakt mätning och justering av ventilationen kan energiförbrukningen effektiviseras ytterligare. Därför är ett nära samarbete mellan arkitekter och tekniska konsulter i projektets tidigaste faser avgörande för byggnadens framtida energiprestanda.
Inbjudan har skickats ut per epost till BeBos medlemmar.