Börjar:
Slutar:
Plats:
Digitalt - se anmälningslänk nedan

Fjärrvärmen nyttjar resurser som annars skulle gå förlorade, men har den en given roll i framtidens städer?

Om vi vidgar systemgränsen utanför en fastighet och inkluderar en hel stadsdel, stad eller kommun. Hur skulle då olika aktörer kunna samverka för att nyttja fjärrvärmen så resurseffektivt som möjligt samtidigt som aktörernas intressen beaktas? Hur kan vi samverka på ett sätt som är till nytta för både energisystem, samhälle och de olika aktörerna?

Det kommer vi utforska den 27e maj på ett digitalt event som arrangeras av Fördjupningsområdet Smarta Stadsdelar inom Belok, BeBo och LÅGAN. Vi vänder oss till dig som representerar ett fastighetsbolag, fjärrvärmebolag, kommun, bygg- eller installatörsföretag mfl.

Webbinarium kl. 10:00-12:00. Presentationer och paneldiskussion. Registrera dig på knappen nedan.

Lunchpaus kl. 12:00-13:00.

Workshop kl. 13:00 - ca 14:30. Separat anmälan via formulär, se längre ner.

Obs! Två separata anmälningar till webbinarium och workshop!

Mette Lager, Belok, inleder genom att sammanfatta resultatet från tidigare förstudier om energigemenskaper, genomförd av Belok och BeBo. Hon kommer prata om förutsättningar för samverkan och drivkrafter utifrån olika aktörsperspektiv samt resonera kring fjärrvärmens roll i framtida städer.

Peter Lindström, Vasakronan, kommer prata om energieffektiva byggnaders behov och förmågor utifrån ett fastighetsägarperspektiv. Hur ser byggnadens energibehov ut efter en energieffektiviserings resa? Hur kan lågvärdig energi nyttjas och delas? Hur kan termisk tröghet och tekniska system och hybridanläggningar utnyttjas för efterfrågeflexibilitet?

Erik Dotzauer, Stockholm Exergi, kommer prata utifrån perspektivet fjärrvärmeägare. Han kommer beskriva hur Stockholm Exergi med hjälp av sektorkopplingar kan skapa en resurseffektiv drift av fjärrvärme, och även andra infrastrukturer, som har stad/region som naturlig systemgräns. Genom en ökad samverkan mellan Stockholm Exergi och fastighetsägare kan värden skapas som är till gagn för hela Stockholmsregionen.

Marcus Nystrand, Uppsala kommun, kommer att berätta hur en kommun ser på och planerar för systemnytta i energisystemet. Han kommer berätta om vilka verktyg en kommun har samt vilken ansvar, och roll, en kommun har för att få till samverkan mellan olika aktörer som exempelvis byggherrar, byggentreprenörer, energibolag och teknikleverantörer.

Johan Kensby, Utilifeed, menar att den viktigaste förutsättningen för att skapa resurseffektiva energisystem är att aktörerna i energisystemet inte bara optimerar inom sin egen systemgräns. Istället behöver de arbeta tillsammans med affärsmodeller och tekniska lösningar som ger varje aktör rådighet och incitament att agera för att maximera systemnyttan. Johan kommer dela med sig av erfarenheter från framgångsrika samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag där systemgränser har brutits ner och ett större värde har skapats genom samoptimering hela vägen från fjärrvärmepanna till radiator.

Avslutande paneldiskussion med talarna.

På eftermiddagens workshop utforskar vi gemensamt de olika aktörsperspektiven och diskuterar hur olika aktörer kan samverka för resurseffektivitet. Workshopen har ett max deltagarantal på 40 personer. Anmäl dig genom att fylla i detta formulär. Samma Teams-länk till webbinarium och workshop.

Läs mer och anmäl dig här!

Publicerad
Senast uppdaterad