Bland medlemsföretagen i BeBo har energieffektiviseringsfrågan traditionellt handlat om att förbättra de befintliga byggnadernas klimatskal och installationer för att säkerställa gott inomhusklimat och minimera avtrycket på klimatet. Efter hand har fokus breddats till att även titta på tillförsel av energi och möjligheterna till egengenerering av framför allt solvärme och solel. Många av medlemsföretagen har tidigt tagit sig an att installera solvärme och solelanläggningar. Dessa projekt bidrar med erfarenhetsåterkoppling men utmanar också ständigt genom teknikutveckling och inte minst frågor kring politiska styrsystem. Genom aktiviteter i fördjupningsområdet kan dessa erfarenheter delas mellan företag och andra aktörer.
Genom seminarium och workshops stärks klustret, nätverket av aktörer utvecklas och information spridas. Frågeställningar, hinder och konkreta lösningar som diskuteras och prioriteras kan utredas i fokuserade förstudier och därefter demonstreras i fullskaliga projekt, med syfte att baserat på medlemmarnas och övriga aktörers erfarenhet optimera förutsättningarna för lyckade solenergiprojekt och ökat antal solenergianläggningar på flerbostadshus i Sverige.
Både solvärme och solel adresseras i fördjupningsområdet.
Målsättning med fördjupningsområde
Syftet med fördjupningsområdet är att bygga upp kunskap om affärsmodeller och tekniska lösningar samt att stärka både idéer och företag i deras arbete. Vid behov finns knutet till fördjupningsområdet resurser för genomförande av förstudier och projektledning av genomförandeprojekt i både mindre och full skala. Energimyndighetens målsättning med arbetssättet är att generera marknadsnära projektansökningar till aktuella utlysningar inom området.
Pågående aktiviteter
I samband med ökat intresse för energiomställningen generellt och solel specifikt, ökar intresset även för byggnadsintegrerade solcellslösningar (BIPV) i Sverige. Läs mer om förstudien via länken nedan.
> Byggnadsintegrerade solcellslösningar
Aktiviteter inom ramen för brandsäkerhet i samband med installationer av solcellsanläggningar genomförs i samverkan mellan Räddningstjänsten Storgöteborg och medlemsföretagen. Följ detta via länken nedan.
> Brandsäkerhet och solcellsanläggningar
Löpande följer även ytterligare seminarium och diskussionsforum inom området. Håll dig gärna uppdaterad genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev och andra utskick, eller genom att kontakta oss med idéer och tankar på charlotta.winkler@wsp.com.
Genomförda aktiviteter
Genomförda förstudier och projekt
En sammanställning av genomförda förstudier och projekt listas nedan. Klicka vidare i länkarna för att läsa mer om respektive punkt samt för att ta del av information och rapporter.
> Optimering av solelnytta genom smart mikronät och brukare - Detta projekt har utvärderat utökat mikronät med solcellsanläggningar, laddinfrastruktur och liktrömsteknik vid Eksta Bostads AB. En affärsmodell för brukarengagemang genom blockchainteknik upprättades för Ekstas hyresgäster och slutanvändare av solel inom området.
> Trendspaning - Trendspaning kring solenergiapplikationer för fastighetsägare - Inom ramen för Bebos fördjupningsområde Solenergi genomfördes i samverkan med systernätverket Belok under våren 2022 en trendspaning kring solenergiapplikationer för fastighetsägare. Syftet var att fånga medlemsföretagens utmaningar och intresse kopplat till nyheter inom solenergi. Denna sammanställning är resultatet av trendspaningen.
> Projekt - Solmätt - mätning och utvärdering av solcellsanläggningar - Inom ramen för Bebo och i samverkan mellan dess medlemsföretag drivs ett projekt kring utmaningar och behov av att följa upp solcellsanläggningars funktion, produktion och prestanda, identifierade av fastighetsägare. Projektet pågår till och med 2022.
> Projekt - Lagring och styrning av solcellsanläggningar och batterier, Familjebostäder
> Förstudie - Mätning och uppföljning av solcellsanläggningar